Τζάκι: Σχεδιασμός & Εγκατάσταση

Ένα από τα πιο επιβαρυντικά πράγματα σε ένα σπίτι είναι ένα τζάκι που καπνίζει. Καπνός στην ατμόσφαιρα, ένας ανιχνευτής καπνού που ενεργοποιείται συνεχώς, κι εσείς που προσπαθείτε να αμβλύνετε την κατάσταση ξεπαγιάζοντας τους ενοίκους με ανοικτά παράθυρα και πόρτες!

Σχεδιασμός τζακιού

Η διαδικασία της εξουδετέρωσης του καπνού και των τοξικών αερίων είναι μια σύνθετη διαδικασία.
Η διαδικασία της καύσης είναι πολύπλοκη. Ο καπνός κυκλοφορεί στο εσωτερικό της εστίας. Ο θερμός αέρας μαζί με τον καπνό προσπαθούν να βγουν από την καμινάδα «παλεύοντας» με τον κρύο εξωτερικό αέρα που προσπαθεί να μπεί στο χώρο. Ολ’αυτά είναι αρκετά για να κάνουν ένα τζάκι με ελλιπή και λάθος σχεδιασμό να «καπνίζει».

Τζάκι χωρίς καπνό

Το ύψος, το πλάτος και το βάθος της εστίας πρέπει να συμβαδίζουν με το ύψος της καμινάδας καθώς και των συνoλικών τετραγωνικών του χώρου. Ένα τζάκι μικρό δεν θα μπορούσε να καλύψει τις θερμιδικές ανάγκες ενός μεγάλου σαλονιού και απλά δεν θα μπορούσε να το κρατήσει ζεστό.

Χαμηλές καμινάδες

Αν πάλι όλα συμμορφώνονται με τις ιδανικές απαιτήσεις του χώρου αλλά η καμινάδα είναι πολύ χαμηλή, τότε αυτό επίσης συνεπάγεται πολλά προβλήματα όπως το κάπνισμα του τζακιού. Φροντίστε η καμινάδα να είναι αρκετά ψηλή ώστε να υπάρχει η ιδανική απόσταση  εξαγωγής του καπνού και αποτροπής εισαγωγής του εξωτερικού αέρα στο χώρο.

Κατασκευή

Εάν χτίζετε ένα νέο τζάκι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο  και τα είδη των υλικών που χρησιμοποιείτε. Τα τζάκια εξακολουθούν να  είναι πολύ επικίνδυνα αν δεν προσεχθούν τα βασικά κατά την κατασκςυή τους . Πολλά  σπίτια καίγονται κάθε χρόνο από ελαττωματικά υλικά τζακιών ή καμινάδες. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, συμβουλευτείτε έναν ειδικό τεχνίτη ή έναν κατασκευαστή τζακιών.

Υπαρκτά πρόβληματα και αντιμετώπιση

Θα αναρωτιέστε τι να κάνετε σχετικά με τα υπάρχοντα προβλήματα όπως το  κάπνισμα στο τζάκι σας!
Αν οι διαστάσεις και το σχήμα της εστίας σας είναι σωστά, τότε ίσως το πρόβλημα έγκειται στο μέγεθος της φωτιάς που ανάβεται σας ή στο ύψος της καμινάδας. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να καθορίσετε το ύψος της καπνοδόχου σας. Αν και συχνά είναι ακριβή επένδυση για αρχή, ωστόσο στο μέλλον θα σας αποζημιώσει. Αν διαπιστώσετε προβλήματα στο σύνολό τους, τότε Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα μπορεί να είναι να ξεκινήσετε να το φτιάχνετε από την αρχή. Κρίμα, αλλά πρέπει να γίνει για να λύσετε μια και καλή το πρόβλημα.
Είστε στη διαδικασία κατασκευής ενός νέου σπιτιού; Αν ναι, θα πρέπει να μελετήσετε, να ρωτήσετε και να διαβάσετε τη βιβλιογραφία που κυκλοφορεί. Αυτή η μικρή επένδυση σε χρόνο, θα επιτρέψει σε σας να έχετε την ηρεμία που ζητάτε από την κατασκευή του τζακιού. Και μην ξεχνάτε! Αν το τζάκι δεν έχει προδιαγραφές ενεργειακού από την κατασκευή του, τότε η αναμονή περσίδων στα τοιχώματα είναι απαραίτητη ώστε να γίνεται η ανακυκλοφορία του αέρα και η γρηγορότερη και σωστότερη καύση του ξύλου.Με την ευκαιρία, αν έχετε πρόθεση να κάνετε χρήση εστίας φυσικού αερίου, μία παροχή φυσικού αερίου προς το τζάκι είναι ένα από τα πρώτα βήματα αρκεί η εστία να πληρεί τις προυποθέσεις.   

Εάν χτίζετε ένα νέο τζάκι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο  και τα είδη των υλικών που χρησιμοποιείτε. Τα τζάκια εξακολουθούν να  είναι πολύ επικίνδυνα αν δεν προσεχθούν τα βασικά κατά την κατασκςυή τους . Πολλά  σπίτια καίγονται κάθε χρόνο από ελαττωματικά υλικά τζακιών ή καμινάδες. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, συμβουλευτείτε έναν ειδικό τεχνίτη ή έναν κατασκευαστή τζακιών..

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος