Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση στις πισίνες, συνδέονται με το άσθμα για εκείνους που δαπανούν περισσότερο από μία ώρα την εβδομάδα στην  κολύμβηση, καθώς και στα παιδιά που αυξάνει κατά δέκα φορές). Η εισπνοή χλωρίου είναι αιτία που  μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας, όπως αποδεικνύει μια νέα έκθεση στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής.

Στην ίδια χώρα, έχουν αναφερθεί κάθε χρόνο στην Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων περισσότερες από 4.000 υποθέσεις με ασθένειες που συνδέονται με το χλώριο της πισίνας κατά την τελευταία δεκαετία, με περίπου το ένα τρίτο αναφοράς για αναπνευστικά συμπτώματα και 19% για ερεθισμό των ματιών. Τα Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριασμού έχουν  λάβει πολλά παράπονα: ενδεικτικα, πάνω από 9.500 μόνο το 2007, με δύο σε κάθε πέντε υποθέσεις που αφορούν τα παιδιά κάτω των 6 ετών.
Τονίζεται ότι αυτά τα περιστατικά μπορούν να προληφθούν με τη σωστή αποθήκευση και το χειρισμό των χημικών ουσιών, και με την κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων και των λουομένων στην πισίνα.
Προηγούμενες μελέτες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται η κατάρτιση των χειριστών πισίνας που μπορεί να μειώσει τον αριθμό των παραβιάσεων της ποιότητας των υδάτων. Επιπλέον, επειδή τουλάχιστον 43% των επειγόντων περιστατικών  σε νοσοκομεία αφορούν περιπτώσεις ασθενειών από χημικά σε ιδιωτικές πις΄πινες, εντείνεται η προσοχή και ο έλεγχος σε ότι αφορά  σε χημικά σε  πισίνες κατοικιών, τον χειρισμό και την αποθήκευση των χημικών ουσιών, ιδιαίτερα με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας (π.χ., γυαλιά ασφαλείας και κατάλληλες μάσκες).

Γι’αυτό:
Αν είστε στη διαδικασία εγκατάστασης μιας πισίνας, επιλέξτε μία φυσική πισίνα. Αν έχετε ήδη μια πισίνα, εξετάστε  προσεκτικά τις συστάσεις για τον ασφαλή χειρισμό χημικών πισίνας και αποθήκευσης από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

8 Συμβουλές για την ασφαλή διακίνηση και η αποθήκευση Χημικών:

1. Κρατήστε τα χημικά πισίνα σε ξηρό μέρος: Τα Χημικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να προστίθενται  σε μεγάλες ποσότητες νερού. Μια μικρή ποσότητα νερού μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση τοξικών αερίων ή ακόμη και πυρκαγιά. Διατηρείστε τα σε περιβάλλον χαμηλής υγρασίας και φροντίστε  να αποφύγετε τις διαρροές νερού, όπου τα χημικά προϊόντα αποθηκεύονται. Για παράδειγμα, μπορείτε να καλύψετε  τα χημικά προϊόντα με αδιάβροχο πανί και να τα αποθηκεύσετε.
2. Αποφύγετε την υψηλή θερμότητα και το άμεσο ηλιακό φως.
3. Αφορά κυρίως Καταστήματα με χημικά προϊόντα: Αναγράψτε στα προιόντα ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Δεν πρέπει να αναμειγνύονται τα παλαιά και τα νέα χημικά ακόμη κι αν είναι του ιδίου τύπου.
4. Μην αποθηκεύετε χημικά πισίνας κοντά σε εύφλεκτα υλικά , όπως βενζίνη, ή άλλα χημικά προϊόντα και υλικά (συμπεριλαμβανομένων των λιπών, λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων, χρώματα, διαλύτες, ελαιώδες ράκη και αλκοόλ’ θα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος φωτιάς.
5. Σε περίπτωση πυρκαγιάς: Να γνωρίζετε ότι οι πυρκαγιές μπορεί να οδηγήσουν σε χημική ρύπανση που μπορεί να είναι επιβλαβής για την άγρια πανίδα ή που μπορεί να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα.

6. Κρατήστε την περιοχή που αποθηκεύετε τα χημικά  σας  καθαρή &  και τακτοποιημένη: Για παράδειγμα όταν οξέα και αμμωνία  αναμιγνύονται ι με χλώριο, μπορούν να παράγουν τοξικά και δηλητηριώδη αέρια.
7. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική: Μην καπνίζετε κατά το χειρισμό χημικών ουσιών. Μην τρώτε ενώ χειρίζεστε χημικές ουσίες. Όταν τελειώσετε τη χρήση χημικών ουσιών, πλύνετε καλά τα χέρια σας.
8. Πετάξτε  τα παλιά, αχρησιμοποίητα χημικά: Από αυτές όσες  χημικές ουσίες είναι επικίνδυνες, δεν θα πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα. Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες του  δήμου σας, το Κέντρο Ανακύκλωσης για να ενημερωθείτε σχετικά με τις κατάλληλες διαδικασίες διάθεσης για τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα.

 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 44 επισκέπτες και κανένα μέλος