Εμπιστευθείτε τη θέρμανση του σπιτιού, αλλά και των επαγγελματικών χώρων σε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Στείλτε μας τα άρθρα σας, τις προτάσεις, τις ερωτήσεις και τα βίντεό σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ

Αν και λίγοι το γνωρίζουν, η ενδοδαπέδια θέρμανση εμφανίζεται ήδη στην αρχαιότητα. Τότε με βασική καύσιμη ύλη τα καυσόξυλα και μέσο μετάδοσης τον αέρα, η θερμότητα διαχέονταν σε υπόγεια κανάλια κάτω από το δάπεδο. Στη Κνωσσό είχαμε  τα πρώτα δείγματα. Η εξελικτική ανωτερότητα της Κνωσού σε σχέση με τα υπόλοιπα γνωστά κτίσματα της εποχής εκείνης είναι ο τρόπος θέρμανσης κάποιων δωματίων του παλατιού. Κάτω από το δάπεδο υπήρχαν σωλήνες μέσα από τις οποίες πέρναγε ζεστό νερό θερμαίνοντας όλο τον χώρο. Μετέπειτα, το 1716,  ο Μ.Τρίβαλντ στην Σουηδία,  ξαναδίνει μια νέα πνοή στην χρήση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης κι έτσι στν εποχή μας, αρκετοί χώροι  ιδιωτικοί και δημόσιοι θερμαίνονται με αυτό τον τρόπο. Σήμερα στην Ολλανδία χρησιμοποιείται μέχρι και σε γέφυρες για να λιώνει τον πάγο τον χειμώνα αλλά και να ψύχει την άσφαλτο το καλοκαίρι!


Τώρα με νερό χαμηλής θερμοκρασίας από 30 C – 45 C που κυκλοφορεί σε σωλήνες εγκιβωτισμένους στο δάπεδο, η θέρμανση διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο μέσω ακτινοβολίας ζεσταίνοντάς τον και προσφέρει  μία αίσθηση θερμικής θαλπωρής, με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Η χρήση του δαπέδου σαν θερμαντικό σώμα προσφέρει ομοιόμορφη θερμοκρασία στον χώρο, εξοικονόμηση ενέργειας, ωφέλιμου χώρου και υγιεινότερη ατμόσφαιρα. Χάρη στο υψηλό ποσοστό ακτινοβολούμενης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης δαπέδου  , η αίσθηση της θαλπωρής γίνεται αντιληπτή σε χαμηλότερες θερμοκρασίες χώρου. Αισθανόμαστε πολύ πιο άνετα έχοντας ζεστά τα πόδια μας και ανυπαρξία κρύου ρεύματος στα πόδια μας από τις χαραμάδες, τις πόρτες  όταν έξω φυσάει έντονα μια και το ζεστό δάπεδο θερμαίνει γρήγορα τέτοια ρεύματα. Ταυτόχρονα έχουμε έναν χώρο χωρίς σώματα που αρχιτεκτονικά μπορεί να διακοσμηθεί όπως θέλουμε, χωρίς καμία δέσμευση.


 Έτσι η θερμοκρασία του χώρου μπορεί να μειωθεί κατά 1 με 2 °C, γεγονός που συνεπάγεται ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από 3 έως 6%. Η ενδοδαπέδια θέρμανση προσφέρει επαγγελματικές λύσεις και για ειδικές εφαρμογές, για παράδειγμα  με σύστημα ρύθμισης θερμοκρασίας στον πυρήνα σκυροδέματος, συστήματα θέρμανσης βιομηχανικών δαπέδων, συστήματα θέρμανσης χλοοταπήτων, συστήματα θέρμανσης δαπέδων γυμναστηρίων και χώρων άθλησης, συστήματα θέρμανσης εξωτερικών επιφανειών και συστήματα ψύξης παγοδρομίων. Λόγω της αυξημένης απόδοσης θέρμανσης σε σχετικά μικρές θερμοκρασίες προσαγωγής, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης δαπέδου μπορούν να συνδυασθούν ιδανικά με λέβητες αερίου, αντλίες θερμότητας ή ηλιακούς συλλέκτες. Λόγω του χαμηλού ποσοστού ακτινοβολούμενης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης δαπέδου προκύπτει μία περιορισμένη ανακυκλοφορία του αέρα του θερμαινόμενου χώρου. Η ανακυκλοφορία και το σκόρπισμα της σκόνης ανήκει πλέον στο παρελθόν. Έτσι προφυλάσσεται το αναπνευστικό σύστημα όλων και κυρίως των αλλεργικών ατόμων.Είναι γνωστό ότι οι κυριώτεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις συνθήκες ευεξίας σε ένα χώρο είναι:
 1.        Θερμοκρασία του αέρα      
 2.        Η κατάλληλη επιλογή συστήματος θέρμανσης.

  Η θέρμανση του χώρου συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα  σε σχέση με τα άλλα συστήματα. Επιγραμματικά αναφέρουμε:Μεγάλη θερμική άνεση και ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου.Υψηλή αισθητική, ελευθερία στην αρχιτεκτονική του χώρου  και πλήρης εκμετάλλευσή του χώρου λόγω έλλειψης θερμαντικών σωμάτων. Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και  οικονομία στα  λειτουργικά έξοδα μέχρι και 25%.Τεράστια θερμαντική  δύναμη και πλήρη εκμετάλλευση της κατοικήσιμης επιφάνειας χρησιμοποιώντας της σαν θερμαντική επιφάνεια.Καθαρή θέρμανση λόγω χαμηλών θερμοκρασίών, απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και κατάλληλη για αλλεργικούς.  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι η ελεύθερη διαμόρφωση του χώρου χωρίς την ανάγκη για θερμαντικά σώματα, ένα όμορφο περιβάλλον, λόγω έλλειψής τους. Ετσι, επικρατεί ένα υγιεινό περιβάλλον χωρίς να ξηραίνεται η ατμόσφαιρα. Η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα και με μεγαλύτερη άνεση, ενώ στο λέβητα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες προσαγωγής και απώλειες θερμότητας. Είναι γνωστό ότι για μια άνετη και υγιεινή διαμονή κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε για την όσο αποτελεσματικότερη θέρμανσή του. Η θέρμανση του δαπέδου είναι ην νέα μόδα που έρχεται να δώσει την απάντηση στο θέμα και κυρίως σε αυτού που επιζητούν την οικονομία στο χώρο τους  και ταυτόχρονα θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αρχή λειτουργίας του όλου συστήματος βασίζεται στην ικανότητα που έχει το δάπεδο ως ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα σε μεγάλη θερμοχωρητικότητα να ακτινοβολεί ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη ροή ζεστού νερού σε χαμηλή θερμοκρασία κάτω από το δάπεδο. Αυτό και μόνο απαιτεί υψηλής ποιότητας συνθετικούς  σωλήνες που να πληρούν να διεθνή standards  και κατασκευάζονται σε υψηλή πίεση με φράγμα διαπερατότητας στο οξυγόνο. Ενα άλλο πολύ  σημαντικό χαρακτηριστικό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το γεγονός ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βασική θέρμανση σε συνδυασμό με άλλα θερμαντικά σώματα.  Σημαντικό είναι η επίβλεψη και η μελέτη από μηχανικό που θα έχει πάντα σαν βάση τις ειδικές θερμικές ανάγκες του κάθε χώρου. Η διάδοση και χρήση του συστήματος τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα βρίσκει εφαρμογές σε κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολεία, γυμναστήρια, εκκλησίες, γηροκομεία, super markets, και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Επίσης σημαντική είναι και η εφαρμογή του σε υπόγειες κατασκευές όπως γκαράζ αλλά και διαδρόμους αεροδρομίων προσγέιωσης και απογείωσης και γήπεδα. Για τη  διατήρηση χωρίς πάγο υπαίθριων χώρων σε χιονοδρομικά κέντρα ή σταθμούς, αεροδρόμια , διαδρόμων προσγείωσης ή τροχοδρόμησης και στάθμευσης αεροσκαφών σε κρύες χώρες (Καναδάς, Σκανδιναβία κ.λπ.) που τέτοια φαινόμενα είναι συνήθη υπολογίζεται ότι απαιτείται διατήρηση της  θερμοκρασίας των δαπέδων αυτών σε 2-3°C,  ώστε να προφυλάσσονται οι επισκέπτες από ατυχήματα λόγω γλυστρήματος στους πάγους.

Η ομοιομορφία της κατανομής της θερμοκρασίας που δίνει η ενδοδαπέδια θέρμανση στους χώρους , δημιουργεί μία ιδιαίτερη θαλπωρή κάτι που με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης είναι ανέφικτο. Με αυτόν τον τρόπο δεν ξηραίνεται η ατμόσφαιρα όπως γίνεται συνήθως με τα κλασσικά θερμαντικά σώματα. Ένα επιπλέον βασικό πλεονέκτημα είναι και η εξοικονόμηση χώρου. Πρακτικά έχει υπολογιστεί ότι σε ένα χώρο 100 μ2 τα θερμαντικά σώματα θα κάλυπταν επιφάνεια εώς 10 μ2, χρηστικής και εκμετταλλέυσιμης επιφάνειας από τους ενοίκους,  κάτι το οποίο αποφέυγεται με την εγκατάσταση της ενδοδαπέδια θέρμανσης. Για λόγους ιατρικούς η θερμοκρασία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν πρέπει να ξεπερνά σ τους χώρους εργασίας τους 27 C, στους χώρους κατοικίας τους 29 C, στους διαδρόμους  και στους προθάλαμους τους 30 C,  ενώ σε λουτρά, τουαλέτες και κολυμβητήρια τους 33 C. Οι πηγές θερμότητας είναι πολύ σημαντικές όπου επιπλέον πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές. Αυτές είναι λέβητες χαμηλών θερμοκρασιών, πηγές θερμότητας φυσικού αερίου, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες εδάφους ή και συνδυασμός όλων αυτών.  Αν ληφθεί βέβαια υπόψη ότι ένα ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης λειτουργεί σχεδόν επί 24ωρου βάσεως υπάρχει εξοικονόμηση καυσίμου περίπου 25% έως 30% θεωρώντας μία λειτουργία των συστημάτων επί εξαμήνου  από τον Νοέμβριο εώς τον  Απρίλιο.

 
Σημαντικό μέλημα του μηχανικού πρέπει να είναι η σωστή τοποθέτηση των σωληνών στους χώρους. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται εμπειρικοί τρόποι για τον υπολογισμό και τη κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Η συνολική διάταξη της κατασκεύης του δαπέδου όπου θα τοποθετηθεί το σύστημα έχει μεγάλη σημασία. Πάνω από τη μόνωση και μέσα στο δάπεδο τοποθετούνται οι θερμοσωλήνες, οι οποίες περικλείονται  από το δάπεδο το οποίο εξυπηρετεί στη σωστή κατανομή του θερμικού φορτίου. Τα δάπεδα των κατοικιών σχεδιάζονται σύμφωνα με τη δομική τεχνική σαν κολυμβητά με τοποθετημένες τσιμεντοκονίες οι οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται  στα ισχύοντα DIN standards όσον αφορά στην ηχητική και θερμική προστασία, την αντοχή και την ομαλότητα των επιφανειών.       Η ενδοδαπέδια θέρμανση, με θερμό νερό χαμηλής θερμοκρασίας, έχει κατακτήσει την τελευταία 10ετία στην Ελλάδα ένα σημαντικό μερίδιο στην θέρμανση των σύγχρονων κτιρίων. Τα  πολλά της πλεονεκτήματα ειδικά σε χώρους με υψηλές απαιτήσεις ανέσεως την κάνουν να ξεχωρίζει και να κερδίζει ολοένα και περισσότερους ¨οπαδούς. Μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποτελείται από δύο ξεχωριστά κομμάτια: Την εγκατάσταση του οριζοντίου δικτύου που περιλαμβάνει τα υλικά (σωλήνας, μονωτικές πλάκες, περιμετρικοί αρμοί διαστολής, κολλεκτέρ και το ειδικό υγρό πρόσμιξης του μπετόν) και την εργασία υδραυλικής εγκατάστασης των υλικών καθώς και του μπετόν που θα καλύψει τον σωλήνα με συγκεκριμένο πάχος και τελική επιφάνεια ανάλογα τον επιλεγμένο τύπο δαπέδου (μάρμαρο ή πλακάκι, παρκέ).
Την εγκατάσταση του λεβητοστασίου η οποία περιλαμβάνει τον λέβητα, κυκλοφορητές, μπόιλερ, δεξαμενές πετρελαίου, αυτονομία θέρμανσης μαζί με κεντρικές στήλες και τις εργασίες σύνδεσής των.Η ποιότητα και η αξιοπιστία των επιμέρους υλικών ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι σίγουρα ένα σημαντικό στοιχείο επιλογής του από κάποιο ανταγωνιστικό. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνει κανείς μεγαλύτερη βαρύτητα στο εάν τα υλικά αυτά είναι μελετημένα να συνεργάζονται μεταξύ τους χωρίς προβλήματα

Η κατασκευή των δαπέδων αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία :
Φέρουσα πλάκα (στρώμα οπλισμένου σκυροδέματος)
Στεγανοποίηση της κατασκευής εφ΄όσον είναι απαραίτητη
Θερμομονωτικό στρώμα και ηχομονωτικό σε θορύβους
Περιμετρική μονωτική ταινία
Επικάλυψη μονωτικού στρώματος
Στρώμα κατανομής φορτίων
Επίστρωση στο  δάπεδο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην δημιουργία αρμών διαστολής κατά την στρώση , από τους σωλήνες και πάνω ως το τελικό δάπεδο ώστε να απορροφώνται οι θερμοδιαστολές και να εξαλειφθεί η πιθανότητα μετέπειτα ρηγματώσεων του τελικού δαπέδου.

 
Το τελικό δάπεδο μπορεί να είναι οποιαδήποτε υλικό από πλακάκι μέχρι μάρμαρο και ξύλο. Η μελέτη βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη. Συμπερασματικά το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης και αυτόνομίας έχει όπως φάνηκε από τα παραπάνω όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για μία υγιεινή οικονομική θέρμανση προσφέροντας την απαραίτητη ευεξία στον ανθρώπινο οργανισμό με τον μέγιστο βαθμό απόδοσης. Πρέπει, τέλος, να τονιστεί ότι το κόστος του όλου συστήματος δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την κατασκευή ενός κλασσικού συστήματος θέρμανσης με σώματα (διαφορά 10%+20% περίπου που αποσβένεται σύντομα από την λιγότερη κατανάλωση καυσίμου). Ένα  ολοκληρωμένο πακέτο  Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης περιλαμβάνει:


 1. Τον συλλέκτη, τον Como Floor, τη μορφοπλάκα, τον Υπερρευστοποιητή Σκυροδέματος, 
 2. Ινες Πολυπροπυλενίου, την Τρίοδο και Τετράοδο Βάνα Ανάμιξης, την Αντιστάθμιση
 3. Τον θερμοστάτη χώρου και ένα Σύστημα Θερμοστατών Ασύρματης Επικοινωνίας.

 Η Ενδοδαπέδια Θέρμανση  εξασφαλίζει  θερμική Ανεση & Υγιεινό περιβάλλον γιατί προσφέρει την ιδανική κατανομή θερμοκρασίας χωρίς ρεύματα αέρα όπως επιβάλλει η ανθρώπινη φυσιολογία.Εξασφαλίζει απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση του χώρου , αφού καταργεί τα εμφανή σώματα  και τα κλιματιστικά απαλλάσσοντας το χώρο από κάθε τι που δεσμεύει τη διαμόρφωσή του, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί μειώνει τις θερμικές απώλειες, λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και έχει ελάχιστα έξοδα συντήρησης.Επίσης , έχουμε πάντα καθαρούς χώρους χωρίς προβλήματα γιατί κατά τη θέρμανση δεν απανθρακώνεται η σκόνη του αέρα, δεν μαυρίζουν οι τοίχοι , οι κουρτίνες, ενώ κατά την ψύξη δε δημιουργούνται ρεύματα.

ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ


Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ιδανική και για δροσισμό .  Όταν αναφερόμαστε στην έννοια του δροσισμού, εννοούμε ότι μετατρέπουμε το δάπεδο κάθε χώρου σε μια τεράστια ψυχρή επιφάνεια. Για όσους επιθυμούν να αποφύγουν τους συνήθεις  και ανθυγιεινούς τρόπους δροσισμού, το δάπεδο μπορεί να μετατραπεί σε μια τεράστια ψυχρή επιφάνεια που διανέμει το νερό στους 18 C μέσα στις ήδη υπάρχουσες σωληνώσεις της ενδοδαπέδιας  θέρμανσης.

Ο δαπεδοδροσισμός αποτελεί ένα λειτουργικό σύστημα που προσφέρει άνεση απορροφώντας ομοιόμορφα θερμότητα από όλες τις κατευθύνσεις. Το νερό προσαγωγής κατά την ψύξη είναι 150C και απορροφά τη ζέστη δημιουργώντας θερμοκρασία οροφής 18,60C. Ο δαπεδοδροσισμός αποτελεί ένα λειτουργικό σύστημα που πρσφέρει άνεση απορροφώντας  ομοιόμορφα τη θερμότητα από όλες τις κατευθύνσεις.

 Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι προσφέρει άνεση και υγιεινό περιβάλλον, ομοιόμορφη θερμοκρασία χώρου και άισθηση «σπηλιάς», μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, υψηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας, μείωση απωλειών από το δάπεδο, μη ύπαρξη ρευμάτων αέρα, μειωμένο αρχικό κόστος κτήσης λόγω εκμεττάλλευσης των υπαρχόντων σωληνώσεων και υποδιαστασιολόγησης του ψυκτικού μηχανήματος. Με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε από τη μεγάλη αδράνεια και τη θερμοχωρητικότητα του συστήματος. Αποκτούμε απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση του χώρου αφού δεν υπάρχουν καμίας μορφής εμπόδια και καθαρούς χώρους, αφού αποφεύγονται τα μαυρίσματα που προκαλούνται από την τοποθέτηση κλιματιστικών μηχανημάτων.Τα βασικά χαρακτηριστικά δαπεδοδροσισμού είναι η θερμοκρασία προσαγωγής που ορίζεται στους 18 C και επιστροφής στου 23 C. Θερμοκρασί πατώματος στους 20 C, μέση απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο 35- 50 Watt και ελάχιστο όριο θερμοκρασίας  προσαγωγής ή επιστροφής. Τέλος, τα απαραίτητα εξαρτήματα, οι αντλίες θερμότητας τα μηχανήματα δηλαδή που επιτυγχάνουν λειτουργίας όλο το χρόνο αποδίδοντας ζεστό ή κρύο νερό ανάλογα με την εποχή  και εξασφαλίζουν  τη χαμηλότερη κατανάλωση και τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης, το σύστημα Διαχείρησης Δροσισμού – Θέρμανσης που  αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα που διαχειρίζεται τη θέρμανση δαπέδου και το δαπεδοδροσισμό  και δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε συνδυαστικά διαφορετικές πηγές ενέργειας και οι τερματικές μονάδες νερού που ενισχύουν το σύστημα και απορροφούν τη σχετική υγρασία του χώρου, συνδυάζοντας καλαίσθητο σχεδιασμό, υψηλή απόδοση και αθόρυβη λειτουργία.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 12 επισκέπτες και κανένα μέλος